by Marek Miler

hn-logo-big

Virtuální realita, cloud a 3D tisk učiní z každého zákazníka VIP. V obchodě mu připraví boty na míru, předvídá šéf IT firmy

  • Podle firem chtějí zákazníci v době internetu a Facebooku od prodejců stále víc osobní přístup.
  • Andrey Golub z italské IT firmy předpovídá, že brzy bude možné v obchodech s obuví kupovat boty vyrobené přímo na míru díky 3D skenerům a 3D tisku. Zmizely by tak hromady krabic s botami různých velikostí a firmy by ušetřily.
  • O využití moderních technologií, jako je cloud, virtuální realita či 3D tisk, mluvili zástupci firem na konferenci Microsoftu v italském Miláně.

Andrey Golub, zakladatel italské firmy Else Corp., vyvíjející virtuální řešení pro prodejce oblečení, má jasno v tom, jak budeme už za pár let nakupovat boty. Zákazník si v obchodě pomocí 3D skeneru nechá vytvořit virtuální obraz svých nohou a pro novou obuv si sám vybere tvar, barvy a materiály. Objednávku pak dokončí třeba doma.

Nový koncept může vyřešit to, co podle Goluba obchodníky odjakživa trápí. “Boty se špatně prodávají přes internet i v obchodech, protože nikdy nemají vaši velikost,” říká. Navíc zmizí dlouhé regály s krabicemi bot coby skladové zázemí obchodů a místo toho se prostor stane spíš jakýmsi “ateliérem” s několika vystavenými modely a vzorkovníky.

Také výroba bude spojená s konkrétní objednávkou a platbou, nebudou žádné ležáky, vysvětluje Golub během přestávky konference pro novináře v Miláně, zaměřené na digitální transformaci obchodu. Konferenci uspořádala v úterý italská pobočka Microsoftu.

“Pomocí technologie budete mít brzy něco, co si dnes užívají jen velmi bohatí lidé, když si nechávají šít boty na míru. V budoucnosti bude každý zákazník VIP,” říká Golub v rozhovoru pro HN. Firma Else vyvíjí technologická řešení pro výrobu bot a oděvů pomocí virtuální reality a cloudu.

Podle Goluba navíc další převratná změna přijde, až firmy vyvinou vhodné oděvní materiály, které bude možné zpracovávat 3D tiskem. “Obchody budoucnosti, které nemají žádné zboží na skladě a které jsou vybavené 3D scannery – to je všechno úžasné. Ale v momentě, kdy dostaneme k dispozici materiály, snadno tisknutelné 3D tiskárnou, máme co dělat s další totální změnou,” říká.

READ MORE HERE